В'язані чаї

В'язаний чай (квітучий чай) – унікальний вид чаю, який характеризується особливим способом оформлення чайного листя в квітки, а також незвичайно «видовищною» церемонією заварювання. Листя чайного куща збираються у в'язки, а потім обертаються навколо одніє або декількох сухих квіток. При заварюванні кожна така «квітка» розпускається, розгортається – це гарне естетичне видовище, яке перетворює чаювання в особливу подію.


Докладніше

В інтернет-бутіку Newby представлені оригінальні сорти і види в'язаного чаю у фірмових упаковках. Якщо ви шукаєте справжній китайський в'язаний чай, купити його можна в нашому фірмовому інтернет - бутіку. Традиційною «сировиною» для в'язаного чаю вважається слабо ферментований зелений чай. Надавати естетично цікаву форму ламкому листю досить складно. 

 

Як з'явився в'язаний чай

Історія походження в'язаного чаю практично не відома, замість фактів є лише деякі теорії появи традиції виробництва та заварювання в'язаного чаю.  Відповідно до однієї теорії, в'язаний чай придумали ще сім століть тому, коли спеціально для імператора чайне листя зв'язували з квітами, а вони в процесі заварювання гарно розпускалися, наче квітка. У Китаї такий вид чаю мав назву «демонстраційного». Існує також версія, що в'язаний чай був придуманий зовсім недавно – у 80-ті роки минулого століття. 

 

Справжній китайський в'язаний  чай, який можна замовити в фірмовому інтернет-бутіку Newby, виробляється лише у певних провінціях – Фуцзянь, Сичуань, Хунань, а також у південно-західному окрузі Юньнань. Чаю надають форму виключно ручним способом. В залежності від складності форми на створення однієї композиції в'язаного чаю витрачається близько 5-10 хвилин. 

 

Рекомендації з приготування

Батьківщиною в'язаного чаю є південно-східна Азія, де і сьогодні чайні традиції досить популярні. Також в'язаний чай дуже люблять в Європі, Америці  та, звичайно, в Україні. Завдяки китайцям існує традиція заварювати в'язаний чай на урочистих заходах, щоб підкреслити особливу увагу до гостей, а також дарувати чай в якості подарунка. В нашій країні на в'язаний чай ціна надто висока, але, без сумніву, відповідає якості та унікальності такого подарунка. 

 

Приготування в'язаного чаю не відрізняється від способу приготування звичайного зеленого чаю: слід заварити кульку в'язаного чаю в гарячій воді 70-80 градусів, а потім трохи почекати, доки чай настоїться та розпустить свої квіти. Рекомендуємо використовувати скляний посуд для заварювання: через скло можна спостерігати дивовижний процес перетворення бутонів у квітки. Деякі шанувальники такого чаювання стверджують, що після першого заварювання можна використовувати цю кульку ще 2-4 рази, збільшуючи час кожної заварки на декілька хвилин.